maandag 3 oktober 2011

15. LINNEAUS WAS HERE!


CAROLUS LINNEAUS  is in zijn geboorteland Zweden een grootheid wiens status die van Rembrandt in Nederland evenaart. Iedereen kent zijn naam en zijn levenswerk, het categoriseren en indelen van alle soorten organismen in het planten- en dierenrijk.
Dit deed hij met behulp van de Latijnse naamgeving die tegenwoordig nog steeds van toepassing is.  Met deze indeling en naamgeving en bedacht de arts, bioloog en plantkundige Linneaus een systeem dat al ruim 300 jaar dienst doet. Linneaus werd in 1707 geboren.

Deze kleine Zweed ging voor zijn promotie naar Harderwijk waar hij promoveerde aan de Gelderse Academie, de Universiteit van Harderwijk, die in 1648 werd opgericht. Linneaus kwam naar Harderwijk omdat de promotie naar de doctorstitel aan deze universiteit snel
en goedkoop kon plaatsvinden. Daarmee was hij niet de enige, want in zijn tijd kwamen veel studenten juist voor deze combinatie naar het stadje aan de Zuiderzee.  Men bedacht zelfs een rijmpje om Harderwijk daarmee te voorzien van een etiket, en een beetje te kleuren:

Harderwijk is een stad van negotie
Men verkoopt er bokking, blauwbessen
en bullen van promotie

Toch was er niks mis met het streven om snel te promoveren, en bovendien waren niet alle studenten even goed bij kas. Er zijn in Harderwijk dan ook veel geleerden afgestudeerd. Veel tijd bracht Linneaus overigens niet door in onze stad, maar hij heeft er zeker rondgewandeld en inspiratie opgedaan voor zijn dissertatie en de daaraan gekoppelde promotie.
LINNEAUS WAS HERE! Is dan ook iets waarop Harderwijk zich met recht mag beroepen.
Na zijn  promotie vertrok Carolus Linneaus naar de omgeving van Heemstede waar hij onderzoek deed naar de flora en fauna. De Linneaushof in Bennebroek herinnert daar nog
aan. Later ging haar terug naar het Zweedse Uppsala waar hij zijn beroemdste werk
SPECIES PLANTARUM, over de indeling van de soorten schreef.

In Harderwijk herinnert het Linneaustorentje ons aan de kleine Zweed met de grote naam,
Toen het in 2007 driehonderd jaar geleden was dat Linneaus werd geboren werd dat wereldwijd gevierd. Vooral in Harderwijk waar dit fenomeen een ware culturele explosie veroorzaakte. Toneelstukken, exposities, voorstellingen en lezingen werden gehouden en van de bijna 100 evenementen in het Linneausjaar vonder er maar liefst 45 in Harderwijk plaats.

Het kan niet anders of we moeten wel trots zijn op deze kleine man die zo’n groots werk verrichtte. Dat zijn we omdat hiermee ook onze voormalige universiteit een zweem van belangrijkheid en geleerdheid krijgt toebedeelt. En we staan toch liever bekend om onze universiteit dan om het koloniale werfdepot, die wel het gootgat van Europa werd genoemd. We zijn liever beroemd dan berucht, en daar is niks mis mee. De universiteit sloot op last van Napoleon in 1812 haar deuren, maar de geur van geleerdheid nemen ze ons niet af. Met dank aan Linneaus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten