zondag 3 juli 2011

11. Een gevel met een verhaal

Hij is best trots op, een huis te bezitten met een van de oudste gevels in Harderwijk.We hebben het over Piet Doornhof, antiquair op de Vischmarkt en om precies te zijn op de Schapenhoek, het hoekje van de markt waar in oude tijden de handel in schapen en wol werd gedreven. De gevel is opgenomen in de doorlopende gevelwand tegenover de Vischpoort en grenst aan de antiekwinkel die Piet hier al jaren drijft. Toch is de renovatie van deze gevel niet zomaar gegaan want toen Piet Doornhof het huis in 1978 kocht verkeerde het pand in onbewoonbare staat. Doornhof maakte tekeningen zoals de gevel eruit zou hebben gezien rond het begin van de 16de eeuw, maar dat vond geen genade in de ogen van de Monumentencommissie. Die vond dat het huis moest passen in het tijdsbeeld van rond achttienhonderd, toen Harderwijk een oud vissersstadje was en men was niet gecharmeerd van de oorspronkelijke gevel, het was te ‘Anton Pieckachtig’. Doornhof bikte het geheel schoon en liet het pand een aantal jaren leeg staan waarna de Monumentencommissie alsnog overstag ging en hij het volgens oorspronkelijk plan kon laten renoveren.


De bouwtekening baseerde hij op een oude prent van Cornelis Springer van 1862 waarop het pand al voorkomt. Het bovenstuk is zoveel mogelijk teruggebracht tot de oorspronkelijke gevel, bij de onderkant van het pand heeft de tekening van 1862 als uitgangspunt gediend. De oude drempel van het pand ligt inmiddels zo’n dertig tot veertig centimeter onder de grond, waarmee is aangetoond dat de gehele Vischmarkt vroeger een stuk lager heeft gelegen. De kleine ramen in het woonhuis passen goed in het geheel, vroeger kon men geen grote oppervlakten glas maken.




De gevel is historisch van groot belang want het is een van de weinige niet afgetopte laatmiddeleeuwse gevels in Harderwijk. Het staat dan weliswaar tussen 18de en 19de eeuwse gevels maar laat toch een beetje zien hoe het oorspronkelijke straatbeeld eruit kan hebben gezien. Het pand kent tal van bijzondere details, zoals de natuurstenen sluitstenen met letteraanduiding voor Jezus links (IHS) en Maria rechts (MA), die beide nog origineel zijn. Alleen de middelste sluitsteen is vernieuwd. Een andere bijzonderheid is dat de balk van het achterhuis loodrecht op de voorgevel staat waardoor het vermoeden bestaat dat het achterhuis dwars op de voorgevel heeft gestaan. Omdat de huidige bovenverdieping na een restauratie is toegevoegd is dat niet meer goed te achterhalen, maar ook op oude kaarten is een dwars achterhuis te bespeuren.




Woonhuis Schapenhoek 14




datering: begin 16de eeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten